Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Το ηλιακό μας σύστημα 🌍🚀

Αναρτήθηκε από Νηπιαγωγείο Χρυσοχωρίου στις 7:01 μ.μ.

Γνωρίζοντας το ηλιακό μας σύστημα!

Έχοντας μιλήσει για την εναλλαγή της ημέρας και της νύχτας και έχοντας γνωρίσει τον πλανήτη Γη και τη σχέση του με τον Ήλιο και τη Σελήνη, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. 

Τους γνωρίσαμε λοιπόν με βάση την απόστασή τους από τον Ήλιο και προσπαθήσαμε να μάθουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά τους. 

Γνωρίσαμε ότι:

  • ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι οι πιο ζεστοί πλανήτες, καθώς είναι πολύ κοντά στον Ήλιο,
  • η Γη λέγεται αλλιώς και γαλάζιος πλανήτης, λόγω του ότι το νερό καταλαμβάνει το 70% της επιφάνειάς της, 
  • ο Άρης λέγεται αλλιώς και κόκκινος πλανήτης, 
  • οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες είναι ο Δίας και ο Κρόνος, με μεγαλύτερο όλων τον Δία και ως ξεχωριστό όλων τον Κρόνο, λόγω των εντυπωσιακών δακτυλίων του, 
  • ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας λέγονται και δίδυμοι πλανήτες, διότι μοιάζουν αρκετά και είναι οι πιο μακρινοί από τον Ήλιο πλανήτες και οι πιο κρύοι και τέλος,
  • ο πιο μικρός είναι ο Πλούτωνας, ο οποίος θεωρείται πλέον ένας νάνος πλανήτης.    

Από όλους τους πλανήτες επιλέξαμε με τα παιδιά να φτιάξουμε ως ατομική κατασκευή τον Κρόνο, καθώς ξεχωρίζει σε ομορφιά λόγω των δακτυλίων του.





Είδαμε πολλές εικόνες των πλανητών αλλά και βίντεο, ενώ μιλήσαμε και για την τροχιά τους γύρω από τον Ήλιο. Δημιουργήσαμε στην αυλή μας με κιμωλίες διαφορετικού χρώματος κύκλους που συμβόλιζαν την τροχιά όλων των πλανητών με σκοπό τα παιδιά να κατανοήσουν τα όσα είπαμε και είδαμε από εικόνες και βίντεο. Τα παιδιά κινήθηκαν στο χώρο κάνοντας αναπαράσταση την κυκλική κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο φορώντας χάρτινα καπελάκια από τον αντίστοιχο πλανήτη, τον Ήλιο και τη Σελήνη. 




Διαβάσαμε αρκετά βιβλία, κάποια γνώσεων αλλά και κάποια αρκετά αστεία, γνωρίζοντας όμως πάντα μέσα από αυτά πολλές πληροφορίες και εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό μας. 


Ακόμη, μάθαμε για την προετοιμασία των αστροναυτών για ένα ταξίδι στο διάστημα, για τη στολή τους, τη ζωή τους μέσα στο διαστημόπλοιο, μάθαμε ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και ποιος ο πρώτος που ταξίδεψε στη Σελήνη, ενώ μας εντυπωσίασε πολύ η εκτόξευση των πυραύλων και των διαστημόπλοιων γι' αυτό και κατασκευάσαμε τον δικό μας πύραυλο ως ατομική κατασκευή.

Έπειτα, κάναμε μία ομαδική εργασία όπου αναπαριστούσε τους πλανήτες με την τροχιά τους, χρησιμοποιώντας κυρίως γκοφρέ χαρτί σε μπαλάκια για τη δημιουργία των πλανητών, δραστηριότητα που βοηθά τα παιδιά να εξασκήσουν τη λεπτή τους κινητικότητα. 

 



Τέλος, τα παιδιά έγιναν μικροί αστροναύτες φτιάχνοντας μια ατομική κατασκευή, όπου τα παιδιά χρωμάτισαν τη στολή τους και πίσω από το κράνος τοποθετήσαμε τη φωτογραφία του κάθε παιδιού. Οι μικροί μας αστροναύτες πριν δοθούν στα παιδιά για το σπίτι πλαστικοποιήθηκαν και στόλισαν για λίγο καιρό το σχολείο μας.


 

 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΡΥΣΟΧΩΡΙΟΥ Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez