Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Μαθαίνω για την Ανακύκλωση ♻

Αναρτήθηκε από Νηπιαγωγείο Χρυσοχωρίου στις 1:24 π.μ.

Ανακύκλωση

Το επόμενο θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε ήταν η Ανακύκλωση. Έχοντας μιλήσει για τον πλανήτη μας, τη Γη, αλλά και κάποιες φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν όπως τα ηφαίστεια και οι σεισμοί, ήταν πολύ καλή στιγμή να μιλήσουμε για κάποιες καταστροφές που προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος με τη συμπεριφορά του απέναντι στη φύση, όπως είναι το θέμα των σκουπιδιών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως και η "Ανακύκλωση" αποτελεί μέρος του προγράμματος της
«Παιδικής HELMEPA».

Με την ανακύκλωση ασχοληθήκαμε μεγάλο διάστημα και μάλιστα δημιουργήσαμε στο σχολείο μας μια "γωνιά ανακύκλωσης", η οποία θα παραμείνει έως το τέλος της σχολικής χρονιάς. 

Αρχικά, μιλήσαμε για το τι είναι ανακύκλωση, γνωρίσαμε το σήμα της, είδαμε εικόνες από κοινούς κάδους σκουπιδιών κι από τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης και συζητήσαμε για το ποια υλικά μπαίνουν σε κάθε κάδο. Έπειτα, μιλήσαμε για τα 4 βασικά υλικά που ανακυκλώνονται και προσπαθήσαμε να τα γνωρίσουμε καλύτερα δημιουργώντας 4 ξεχωριστούς κάδους με διαφορετικά χρώματα, γνωστοποιώντας στα παιδιά πως σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχουν μόνο οι μπλε κάδοι, αλλά υπάρχουν κι αυτοί οι 4 ξεχωριστοί κάδοι:

  • για το χαρτί
  • για το αλουμίνιο
  • για το γυαλί και 
  • για το πλαστικό. 

Με βάση τα όσα συζητήσαμε, ζητήσαμε από τα παιδιά να φέρουν κάποια υλικά από το σπίτι, τα περιγράψαμε και τα ταξινομήσαμε με βάση το υλικό. Κατόπιν, τα παιδιά έβαψαν τέσσερις χαρτόκουτες με διαφορετικό χρώμα, κολλήσαμε πάνω το σήμα της ανακύκλωσης στο αντίστοιχο χρώμα και τοποθετήθηκαν στην είσοδο του σχολείου μας. 

 

 






Είδαμε εκπαιδευτικά βίντεο στον υπολογιστή όπου με παιγνιώδη τρόπο παρουσιάζουν τι είναι η ανακύκλωση, καθώς και τι πρέπει να προσέχουμε στα υλικά που ρίχνουμε. Ακόμη, μιλήσαμε για τα απορριμματοφόρα, τα εργοστάσια της ανακύκλωσης και όλη τη διαδικασία που χρειάζεται για να ξαναχρησιμοποιηθεί ένα υλικό, ενώ ένας μαθητής μας, μας έφερε και ένα απορριμματοφόρο ανακύκλωσης σε μικρογραφία από το σπίτι του, το οποίο μας βοήθησε ώστε να έχουν τα παιδιά επαφή ακόμη και στο ελεύθερο παιχνίδι τους με την ανακύκλωση.


Επισκεφτήκαμε από κοντά έναν μπλε κάδο ανακύκλωσης, καθώς ακριβώς έξω από την αυλή του σχολείου μας έχουμε δυο κάδους, τον πράσινο για τα κοινά σκουπίδια και τον μπλε της ανακύκλωσης. Γνωρίσαμε την μπλε σακούλα πολλαπλών χρήσεων και μεταφέραμε τα ανακυκλώσιμα υλικά που είχαμε μαζέψει στις κούτες μας στον μεγάλο μπλε κάδο.




Διαβάσαμε αρκετά βιβλία, μάθαμε για τη ρύπανση, για τις λύσεις που υπάρχουν, για τη διαδικασία ανακύκλωσης και ζωγραφίσαμε κάποια από αυτά.

Γνωρίσαμε πως και οι μπαταρίες, οι λαμπτήρες αλλά και οι ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να ανακυκλωθούν, όμως σε άλλους ειδικούς κάδους. Τονίσαμε ότι πρέπει να προσέχουμε τι πετάμε στους μπλε κάδους και παίξαμε ένα παιχνίδι προσπαθώντας να ξεχωρίσουμε τι μπαίνει στον μπλε κάδο και τι όχι. 


Εν συνεχεία, μιλήσαμε αρκετά για το πλαστικό και το πόσο επιβλαβές είναι για το περιβάλλον, καταγράψαμε σε μια λίστα τα πλαστικά αντικείμενα που υπάρχουν στο χώρο του σχολείου μας και προσπαθήσαμε να σκεφτούμε άλλα υλικά πιο φιλικά για το περιβάλλον, με τα οποία θα μπορούσαν να αντικατασταθούν. Όπως είναι για παράδειγμα τα πλαστικά τουβλάκια και οι πλαστικές χάντρες που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από ξύλινα. 




Επιπλέον, είδαμε πως μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε κάποια άχρηστα υλικά και να φτιάξουμε κάτι άλλο. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς προσεγγίζουμε τους αριθμούς δημιουργώντας τον κάθε αριθμό με κάποιο υλικό και όταν μιλούσαμε για την ανακύκλωση δημιουργήσαμε τον αριθμό 8 και 9 με ανακυκλώσιμα υλικά όπως είναι καπάκια από πλαστικά μπουκάλια και κομματάκια εφημερίδας.

Δε θα μπορούσε να λείπει και το παιχνίδι από την όλη διαδικασία καθώς παίξαμε ένα παιχνίδι σε μορφή σκυταλοδρομίας. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με δύο κάδους η καθεμία, έναν για αυτά που δεν ανακυκλώνονται κι έναν για αυτά που ανακυκλώνονται. Ακόμη, κάθε ομάδα είχε από ένα άλλο κουτί με μπερδεμένα υλικά ανακυκλώσιμα και μη, από τα οποία τα παιδιά έπρεπε να επιλέγουν τυχαία ένα υλικό, να το ταξινομούν στον αντίστοιχο κάδο και να γυρνούν πίσω για να προχωρήσει ο επόμενος. Στο τέλος ελέγξαμε αν είχαν γίνει λάθη στους δύο κάδους ανακύκλωσης. Και οι δύο ομάδες τα πήγαν πάρα πολύ καλά και χάρηκαν πολύ αυτό το παιχνίδι.





Τέλος, για να κάνουμε πιο όμορφη τη γωνιά της ανακύκλωσης που θέλαμε να δημιουργήσουμε στο σχολείο μας, φτιάξαμε την "κυρία ανακύκλωση" επιλέγοντας μόνο ανακυκλώσιμα υλικά, όπως πλαστικά καπάκια, χαρτί, αλουμινόχαρτο, εφημερίδες και άδειες πλαστικές συσκευασίες. Δημιουργήσαμε μια κοριτσίστικη φιγούρα η οποία συμβόλιζε την κυρία ανακύκλωση η οποία μας καλούσε να χρησιμοποιούμε τον μπλε κάδο.

 
 
 
 

 
Έτοιμη η γωνιά της ανακύκλωσης!
 
 

Τα παιδιά κλήθηκαν να φέρνουν καθημερινά κάποια υλικά τα οποία ανακυκλώνονται από το σπίτι τους, με τη βοήθεια των γονέων τους, τονίζοντας πως πρέπει να είναι τελείως άδεια η συσκευασία και καθαρή. Τα ξεχωρίζαμε στους τέσσερις κάδους που είχαμε στην είσοδο του σχολείου μας και όταν αυτοί γέμιζαν τα μεταφέραμε στον μεγάλο μπλε κάδο. Με αυτό τον τρόπο θέλαμε να εντάξουμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητα των παιδιών.

 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΡΥΣΟΧΩΡΙΟΥ Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez