Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Τι είναι ο Σεισμός;

Αναρτήθηκε από Νηπιαγωγείο Χρυσοχωρίου στις 12:05 π.μ.

 Γνωρίζω για τον σεισμό!

Έχοντας γνωρίσει κάποια βασικά χαρακτηριστικά όλων των πλανητών, επικεντρωθήκαμε στον δικό μας πλανήτη, τη Γη. 

Μιλήσαμε για το τι βρίσκεται εσωτερικά της Γης και συγκεκριμένα για τον πυρήνα τον μανδύα και τον φλοιό. Είδαμε σχετικές εικόνες, αλλά για να γίνει περισσότερο κατανοητό δημιουργήσαμε μια μικρή Γη με πλαστελίνη, χρησιμοποιώντας διαφορετικό χρώμα για τα τρία διαφορετικά στρώματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της. Χρησιμοποιήσαμε κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο για το εσωτερικό της Γης, ενώ εξωτερικά το μπλε, το πράσινο και το καφέ, προσπαθώντας όσο το δυνατόν περισσότερο να ανταποκρίνεται αυτή η μικρή κατασκευή στην πραγματικότητα. Εν συνεχεία, κόψαμε τη μικρή μπάλα στη μέση και είδαμε πως φαίνονται τα στρώματα της Γης. Τα παιδιά κατασκεύασαν από μία Γη το καθένα και την πήραν στο σπίτι ως ατομική κατασκευή.

 

 

 


Επιπλέον, πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση ήταν να μιλήσουμε στα παιδιά για τον σεισμό. Συζητήσαμε για το αν έχουν νιώσει ποτέ έναν σεισμό, αν ξέρουν τι είναι, είδαμε εικόνες με τις καταστροφές που προκαλεί και μάθαμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφύγουμε εάν γίνει σεισμός. Γνωρίσαμε πως ο σεισμός μπορεί να προκαλέσει καταστροφές σε σπίτια, δρόμους αλλά και πολύ μεγάλα κύματα το λεγόμενο "τσουνάμι" στη θάλασσα. Επίσης, μάθαμε ποιος είναι ο σεισμολόγος και ότι ο σεισμός μετριέται σε βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Μιλήσαμε για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, συζητήσαμε πως είναι καλό σε κάθε σπίτι να υπάρχει ένας μικρός σάκος με κάποια απαραίτητα αντικείμενα που μπορούμε να έχουμε μέσα συγκεντρωμένα, σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγουμε από το σπίτι μας ξαφνικά, όπως είναι φακός, νερό, σφυρίχτρα, ραδιόφωνο, μικρό φαρμακείο και άλλα. Όλα αυτά τα δουλέψαμε και μέσα από φύλλα εργασίας με τα παιδιά, ώστε να γίνουν πιο κατανοητά.


Τέλος, έχοντας μιλήσει αρκετά για το σεισμό και έχοντας γνωρίσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες κάναμε μια άσκηση σεισμού στο σχολείο μας κατά την οποία τα παιδιά συμμετείχαν με επιτυχία. Χτυπήσαμε ένα κουδουνάκι, φωνάξαμε ότι γίνεται σεισμός και προσεκτικά μπήκαμε κάτω από τα τραπεζάκια μας, Στη συνέχεια, αφού σταμάτησε ο σεισμός βγήκαμε προστατεύοντας το κεφάλι μας με τα χέρια μας αργά και προσεκτικά έξω στην αυλή σε μέρος που δεν υπάρχουν καλώδια, κτίρια ή δέντρα κοντά μας. 

Την ίδια ημέρα τα παιδιά παρέλαβαν ένα βραβείο για τη συμμετοχή τους στην αντισεισμική άσκηση, το οποίο κρεμάστηκε σαν μετάλλιο μπροστά τους.


 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΡΥΣΟΧΩΡΙΟΥ Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez