Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Μέρα - Νύχτα 🌞🌜

Αναρτήθηκε από Νηπιαγωγείο Χρυσοχωρίου στις 12:51 π.μ.

 Μέρα - Νύχτα

Κατά τη διάρκεια του Χειμώνα η νύχτα είναι αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές και το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή, ώστε να μιλήσουμε στο νηπιαγωγείο μας για την εναλλαγή της ημέρας και της νύχτας. 

Αρχικά, συζητήσαμε για το πώς κυλάει ένα εικοσιτετράωρο. Τα παιδιά περιέγραψαν ένα δικό τους εικοσιτετράωρο, ενώ είδαμε εικόνες και τις περιγράψαμε. 

Χωρίσαμε τη μέρα δίνοντας έμφαση στις λέξεις πρωί-μεσημέρι-απόγευμα-βράδυ. Εντοπίσαμε τις διαφορές που υπάρχουν τόσο στις δικές μας ενέργειες, όσο και έξω στη φύση. Μιλήσαμε για τον Ήλιο, τη Σελήνη (Φεγγάρι) και τη Γη μας και γνωρίσαμε ότι η Γη κινείται γύρω από τον εαυτό της αλλά και γύρω από τον Ήλιο. Για να γίνει πιο κατανοητό φορέσαμε καπελάκια και αναλάβαμε ρόλους, δραματοποιώντας το.

 



Ακόμη, περιεργαστήκαμε μια υδρόγειο σφαίρα γυρνώντας την κυκλικά γύρω από τον άξονά της για να καταλάβουμε τον τρόπο που κινείται, εντοπίσαμε τη χώρα μας και με τη βοήθεια ενός φακού είδαμε πότε έχουμε φως-ημέρα και πότε σκοτάδι-νύχτα.



Επιπλέον, μιλήσαμε εκτενέστερα για τη Σελήνη (ή αλλιώς Φεγγάρι) και το γεγονός πως εμείς δεν τη βλέπουμε πάντα ίδια, ενώ γνωρίσαμε και τις φάσεις της Σελήνης.



Επίσης, διαβάσαμε όμορφες ιστορίες για το Φεγγάρι, μάθαμε ένα ποίημα και φτιάξαμε το δικό μας μισοφέγγαρο ως ατομική κατασκευή.



 Τέλος, φτιάξαμε μια ομαδική εργασία, όπου σε ένα χαρτόνι τοποθετήσαμε ένα χάρτινο πιάτο που αντιπροσώπευε τη Γη μας και οι δυο πλευρές την ημέρα και τη νύχτα. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη ιδέα βασίστηκε σε ανάρτηση που βρήκαμε στο διαδίκτυο αλλά όπως πάντα την τροποποιήσαμε και βάλαμε τη δική μας πινελιά σύμφωνα και με τις ιδέες που σκέφτονται και προτείνουν και τα ίδια τα παιδιά. 




 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΡΥΣΟΧΩΡΙΟΥ Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez