Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Ο κύκλος του νερού 💧

Αναρτήθηκε από Νηπιαγωγείο Χρυσοχωρίου στις 8:32 μ.μ.

 Ο κύκλος του νερού

Με αφορμή τις εναλλαγές του καιρού κατά τη χειμερινή περίοδο, ασχοληθήκαμε με τον κύκλο του νερού. 

Μάλιστα σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε πως το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει και φέτος (σχολικό έτος 2020-2021) στο Πρόγραμμα της «Παιδικής HELMEPA» με τίτλο «Η φίλη μας η Θάλασσα», που στόχο έχει να ενισχύσει τη γνώση των παιδιών για τους ωκεανούς και την αλληλεπίδραση ανθρώπου και θάλασσας. 

Ο "κύκλος του νερού" αποτέλεσε την πρώτη μας δράση σε αυτό το πρόγραμμα.

Στην αρχή μιλήσαμε γενικά για το νερό, σκεφτήκαμε που υπάρχει γύρω μας και συζητήσαμε για τη χρησιμότητά του.



Είδαμε εικόνες με θάλασσες, ποτάμια λίμνες, εικόνες με βροχή, πάγους και χιόνι και συζητήσαμε γι' αυτά. Έπειτα, διαβάσαμε δύο ιστορίες που δείχνουν με παιγνιώδη τρόπο τον κύκλο του νερού. Συζητήσαμε γι' αυτόν και προσπαθήσαμε να τον περιγράψουμε με δικά μας λόγια. 

 

 


Στη συνέχεια για να κατανοήσουμε τη διαδικασία κάναμε κάποια πειράματα με το νερό. Βάλαμε νερό στην κατάψυξη και είδαμε πως όταν το νερό κρυώνει γίνεται πάγος, όπως έγινε με το παγάκι, κρατήσαμε το παγάκι στο χέρι μας για να αισθανθούμε τη χαμηλή του θερμοκρασία αλλά και για να δούμε ότι πολύ γρήγορα αρχίζει να λιώνει. 

 

 

 




 

Κατόπιν, ζεστάναμε τα παγάκια και είδαμε ότι έγιναν νερό, ενώ όταν αφήσαμε το νερό να βράσει παρατηρήσαμε πως το νερό εξατμίστηκε. 

 

 




Έτσι, γνωρίσαμε τις λέξεις εξάτμιση, συμπύκνωση, βροχόπτωση και συγκέντρωση και φτιάξαμε μία ατομική κατασκευή για τον κύκλο του νερού και τις παραπάνω έννοιες, όπου τα παιδιά μπορούσαν να βλέπουν γυρνώντας το χαρτονάκι τη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει μία σταγόνα.


Έπειτα, φτιάξαμε μία ομαδική εργασία, όπου προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε σε ένα μεγάλο χαρτόνι τον κύκλο του νερού. 



 

Επίσης, σκεφτήκαμε σύνθετες λέξεις με τη λέξη νερό.


Τέλος, φτιάξαμε δύο ατομικές κατασκευές οι οποίες στόλισαν για αρκετό καιρό την τάξη μας, καθώς τις κρεμάσαμε από ένα σχοινάκι ψηλά. Αυτές ήταν μία ομπρέλα όπου κρέμονταν με πετονιά από κάτω της σταγόνες κι ένα συννεφάκι χαρούμενο όπου κρέμονταν από κάτω του τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Μιλήσαμε για το ουράνιο τόξο, γνωρίσαμε ποια είναι τα χρώματά του και πως είναι 7 στο σύνολο και τα κολλήσαμε με τη σωστή σειρά. 









 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΡΥΣΟΧΩΡΙΟΥ Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez