Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Τρώω υγιεινά και έχω δόντια αστραφτερά!

Αναρτήθηκε από Νηπιαγωγείο Χρυσοχωρίου στις 12:06 μ.μ.

 Τρώω υγιεινά 

και έχω δόντια αστραφτερά!

Ήρθε η ώρα μετά από το σώμα και τις αισθήσεις να μιλήσουμε για τα δόντια μας.

Συζητήσαμε πολύ με τα παιδιά βλέποντας εικόνες από όμορφα και υγιή χαμόγελα με καθαρά δόντια αλλά και βρώμικα δόντια. Μιλήσαμε για την εξέλιξη των δοντιών στη διάρκεια της ζωής μας, μάθαμε τη λέξη νεογιλά που είναι τα πρώτα δοντάκια που έχουν τα παιδιά και μάθαμε πως στην ηλικία του νηπιαγωγείου έχουμε περίπου 20 δόντια. Εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιό μας μαθαίνοντας κι άλλες λέξεις όπως ρίζα, ούλα, κυνόδοντες, μασητικά δόντια, τραπεζίτες, αδαμαντίνη, τερηδόνα και άλλες. 

 



Ακόμη, μάθαμε τι πρέπει να κάνουμε για να τα κρατάμε καθαρά και υγιή. Ζητήσαμε από τα παιδιά να φέρουν στο σχολείο τη δική του οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα και πλύναμε όλοι μαζί τα δόντια μας στο σχολείο, έχοντας στο νου μας τις οδηγίες των οδοντιάτρων που είναι να μην αφήνουμε καμία πλευρά και κανένα δοντάκι χωρίς να το βουρτσίζουμε και χωρίς να βιαζόμαστε μετρώντας ως το 10 για την κάθε πλευρά. 

 

 

Μιλήσαμε για το στοματικό διάλυμα, το οδοντικό νήμα, τα μεσοδόντια βουρτσάκια, αλλά και για τον οδοντίατρο και τις επισκέψεις μας σε αυτόν. 

 

Επίσης, μιλήσαμε για τις τροφές που επηρεάζουν τα δόντια μας κάνοντας καλό ή κακό και φτιάξαμε μία ομαδική εργασία όπου κολλήσαμε στο χαρούμενο δόντι τις καλές τροφές και στο λυπημένο δόντι τις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε συχνά. 

 

 

Τέλος, φτιάξαμε μία ατομική κατασκευή όπου δημιουργήσαμε την οδοντοστοιχία μας βάζοντας 20 φασολάκια που συμβόλιζαν τα δόντια μας πάνω σε πλαστελίνη που συμβόλιζε τα ούλα μας.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΡΥΣΟΧΩΡΙΟΥ Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez