Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ🎄🎅

Αναρτήθηκε από Νηπιαγωγείο Χρυσοχωρίου στις 2:36 μ.μ. 0 σχόλια

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Καθώς πλησιάζαμε στη μεγάλη γιορτή του Χειμώνα, μιλήσαμε για τη Γέννηση του Χριστού, προσεγγίζοντας το γεγονός με πολλούς τρόπους, όπως εικόνες, βίντεο και παιχνίδια. Εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιό μας αλλά και τις γνώσεις μας τονίζοντας το μήνυμα της αγάπης αυτής της γιορτής. 

Τα παιδιά ζωγράφισαν τη Γέννηση του Ιησού Χριστού.





 Έπειτα, μιλήσαμε για τα έθιμα των Χριστουγέννων, το στολισμό, τα γλυκά, τα κάλαντα, τραγουδήσαμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ μιλήσαμε και για την αλλαγή του χρόνου και τον ερχομό του Άι Βασίλη.

Φτιάξαμε τα δικά μας δεντράκια με εναλλακτικούς τρόπους:










 

 

Επίσης, φτιάξαμε και στολιδάκια από αλατοζύμη:

 

 


Τέλος, προσπαθώντας να φέρουμε το γιορτινό κλίμα στην ψηφιακή μας τάξη, κάναμε τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας μέσω διαδικτύου, δίνοντας στα παιδιά ποιηματάκια. Την τελευταία μέρα, είπαμε όλοι μαζί τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα παιδιά είπαν τα ποιήματά τους, δώσαμε όλοι με τη σειρά μια όμορφη ευχή για τον Νέο χρόνο που θα έρθει, ενώ υπήρξε και μια έκπληξη! Το ψηφιακό μας σχολείο επισκέφθηκε ο Άι Βασίλης και σε συνεννόηση με τους γονείς παρέλαβαν όλα τα παιδιά ένα δώρο, μια ιστορία από τους μύθους του Αισώπου.

 

Χρόνια πολλά! 

Καλή χρονιά με υγεία, ευλογία και χαμόγελα σε όλους!




 

Ηρθε ο Χειμώνας!⛄

Αναρτήθηκε από Νηπιαγωγείο Χρυσοχωρίου στις 1:11 μ.μ. 0 σχόλια

 Ήρθε ο Χειμώνας!

Έχοντας ήδη διανύσει τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για το Χειμώνα! 

  • γνωρίσαμε τους μήνες αυτής της εποχής
  • μιλήσαμε για τις αλλαγές του καιρού
  • διακρίναμε τις διαφορές στον τρόπο που ντυνόμαστε
  • συζητήσαμε για τους διαφορετικούς τρόπους που μπορούμε να ζεσταθούμε και πως όλα αυτά ονομάζονται μέσα θέρμανσης
  • περιγράψαμε εικόνες και συζητήσαμε ως προς το τι προσέχουμε εάν χιονίσει 
  • γνωρίσαμε καλύτερα τη φωνούλα "Χ", από την οποία ξεκινά η λέξη "χειμώνας" 

Και για όλα αυτά είδαμε πολλές εικόνες, οπτικοακουστικά παραμύθια (σε ψηφιακή μορφή), παίξαμε παιχνίδια αντιστοιχίσεων και ακούσαμε τραγούδια. 


Ως συνέχεια, προτείναμε στα παιδιά να φτιάξουν στο σπίτι τους, με όποιο τρόπο μπορούσαν ένα χιονισμένο δεντράκι.


 
 


Ακόμη, περιγράψαμε τι συμβαίνει στη φύση αλλά και στα ζώα το χειμώνα, μιλώντας ειδικότερα για τη χειμερία νάρκη, αλλά και για τα αποδημητικά πουλιά. Γνωρίσαμε κάποια από αυτά τα πουλιά και τα ζώα, μάθαμε πληροφορίες για τη ζωή τους, ενώ είδαμε και βίντεο με το ταξίδι των πουλιών σε θερμότερες χώρες.


Κατόπιν, γνωρίσαμε το παραμύθι "Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει" από τον αξιόλογο συγγραφέα Μάνο Κοντολέων και ζητήσαμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν ό,τι τους άρεσε, ενώ τους προτείναμε να φτιάξουν τον δικό τους χιονάνθρωπο χρησιμοποιώντας μια άσπρη κάλτσα!





 
 



 


Μια συγγραφέας στο ψηφιακό μας σχολείο

Αναρτήθηκε από Νηπιαγωγείο Χρυσοχωρίου στις 12:46 μ.μ. 0 σχόλια

Έκπληξη στο ψηφιακό μας σχολείο!

Εν μέσω πανδημίας και τηλεκπαιδεύσεων, μία όμορφη έκπληξη επιφύλασσε το ψηφιακό σχολείο στους μικρούς μας μαθητές, αφού μας επισκέφθηκε η συγγραφέας Βούλα Γιαγκάζογλου και μας παρουσίασε το βιβλίο της "Η χελώνα και ο λαγός αλλιώς...".


Μετά την παρουσίαση ζητήσαμε από τα παιδιά να μας περιγράψουν την ιστορία που άκουσαν και να μας πουν τι τους άρεσε περισσότερο. Ακόμη, τους προτρέψαμε να ζωγραφίσουν στο σπίτι τη σκηνή που τους άρεσε περισσότερο από το παραμύθι, αλλά να προσπαθήσουν να δώσουν και έναν δικό τους τίτλο.





Γνωρίζω τα πάντα για την Υγιεινή Διατροφή! 🍎

Αναρτήθηκε από Νηπιαγωγείο Χρυσοχωρίου στις 1:05 π.μ. 0 σχόλια

Υγιεινή Διατροφή

Το πρώτο μας θέμα κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης ήταν η "Διατροφή" ως συνέχεια από τα θέματα "Αισθήσεις" και "Δόντια". Η εισαγωγή στο θέμα έγινε με το βιβλίο "Μια φορά ήταν η Κολοτούμπα", της Σοφίας Μαντουβάλου, με το οποίο οι μικροί μας μαθητές ήρθαν σε επαφή με ψηφιακό τρόπο:

 https://www.storyjumper.com/book/read/92883356/5fb986dc50081?fbclid=IwAR0C5IrDaLJt0EE-t44xdTyS0LCiwaifS23OyVMpM3TKS1VwVrzRl3i9tOg#

 

Έπειτα, τους ζητήθηκε να ζωγραφίσουν στο σπίτι ό,τι τους άρεσε:

 

Στη συνέχεια μιλήσαμε ξεχωριστά για όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Ασχοληθήκαμε αρκετά με τις κατηγορίες των φρούτων και των λαχανικών, όπου παρουσιάστηκαν στα παιδιά μέσω powerpoint εικόνες από το εσωτερικό και το εξωτερικό τους και τα περιγράψαμε δίνοντας βάση στο χρώμα, στο μέγεθος και στη γεύση. Ακόμη, τα κατηγοριοποιήσαμε ανάλογα με την εποχή την οποία τα τρώμε αλλά και τους τρόπους με τους οποίους τα τρώμε π.χ. για τα λαχανικά μαγειρεμένα ή ωμά. Στη συνέχεια, ζητήσαμε από τα παιδιά να δημιουργήσουν στο σπίτι τους δύο ομάδες διαχωρίζοντας τα φρούτα από τα λαχανικά, είτε με ζωγραφική, είτε με κολάζ.

 





 

 Συνεχίζοντας με τις υπόλοιπες ομάδες τροφίμων, όταν μιλήσαμε για τα γαλακτοκομικά προϊόντα γνωρίσαμε τη ζώα που μας δίνουν γάλα άλλα και τι άλλα προϊόντα μπορούμε να φτιάξουμε από αυτό. Έτσι, προτείναμε στα παιδιά να φτιάξουν το δικό τους γιαούρτι με μία απλή συνταγή, μία δραστηριότητα που φάνηκε πως άρεσε πολύ στα παιδιά. Μάλιστα συνδύασαν το αποτέλεσμα τρώγοντας γιαούρτι με φρούτα.

 


 
 

 

 

Εν συνεχεία, όταν φτάσαμε στην κατηγορία με τα λίπη προτρέψαμε τα παιδιά να πειραματιστούν με το λάδι δοκιμάζοντάς το σκέτο ή με λίγη ρίγανη πάνω σε ψωμάκι, ενώ μιλήσαμε και για τη διαλυτότητα, λέγοντάς τους να προσπαθήσουν στο σπίτι να αναμείξουν νερό με ζάχαρη, νερό με αλάτι και νερό με λάδι και να μας πουν τι παρατηρούν.

 

  

 



 

Καθ' όλη τη διάρκεια προσέγγισης αυτού του θέματος δείξαμε στα παιδιά πολλές εικόνες και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σε ελεύθερη μορφή, ενώ φτιάξαμε κι εμείς πολλές παρουσιάσεις όπου κρίθηκε πως εξυπηρετούσε καλύτερα τη ροή του προγράμματός μας. Κλείνοντας το θέμα μιλήσαμε για την πυραμίδα της διατροφής, ενώ προσπαθήσαμε - και πιστεύουμε το πετύχαμε - να περάσουμε το μήνυμα στα παιδιά ότι πρέπει να τρώμε από όλες τις τροφές, όχι όμως με την ίδια συχνότητα. Δώσαμε έμφαση στην καθημερινή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και στην αποφυγή των συσκευασμένων έτοιμων τροφών και γλυκών.

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΡΥΣΟΧΩΡΙΟΥ Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez